Az a három nap, ami mindenkinek mást jelent | Október 31.

Október 31-e, november elseje és másodika, ezek általában mindenkinek ugyanazt jelenti, őszi szünet, avagy hosszú hétvége, illetve azok az amerikai buta hagyományok is ilyenkor vannak, nem , amikor a gyerekek csokit kéregetnek, valamint a temetőre is ilyenkor látogatunk el. De tudjuk - e valójában, hogy melyik nap mit is jelent igazából? Nos ebben a cikkben én erre világítok nektek rá.

Október 31.

Sokan nem tekintik az október 31-ét ünnepnapnak, habár nem is egy jelentős történés dolog történt ekkor. 
Kezdjük a népszerűbb témával:


Halloween


Az angolszász országok egyik legjobban várt ünnepe, amikor a gyerekek mindenféle jelmezekbe öltöznek fel, majd szomszédaiktól "Csokit vagy Csínyt" kiáltva cukorkát kapnak. A tinédzserek halloween bulit rendeznek, a felnőttek pedig hetekkel előre megvásárolják az elegendő édességmennyiséget. 
Nos, ennek a halloween-nek, főleg Amerikában hatalmas kultusza van. Nekem személy szerint tetszik, főleg a dekorálós része, hiszen minden család feldíszíti a házát, akárcsak karácsonykor. Ha úgy nézzük, az angolszász országoknak ez olyan, mint számunkra a farsang, nem? Na, jó, ők egy kicsit komolyabban űzik ezt az ipart. Filmek, ételek, dekorációk, zenék, az évnek ebben az időszakában minden erről szól, de ők vajon tudják, hogy mi is volt ekkor régen? Na, és mi tudjuk? Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Halloween a fiatalok körében, s habár nálunk nem ilyen szinten elterjedt, de az utóbbi öt évben egyre jellemzőbb a tinédzserek között, hogy beöltöznek, vagy kifestik magukat valaminek és bulit szerveznek. Ez mind szép és jó, de tanuljunk is egy kicsit a halloween keletkezéséről.
A haloween egy ősi kelta hagyományból terjedt, régen úgy gondolták, hogy október 31-e az a nap, amikor a legvékonyabb az elválasztóvonal a földi és a spirituális, mítikus világ között, így az emberek ijesztő jelmezekbe öltöztek, hogy elijesszék a szellemeket a földi síkról. Persze ha akarnék, napokat beszélhetnék a halloweenről, ugyanis elég jól ismerem magát az ünnepet, ebből kellett egyszer készülnöm angol PPT-vel, meg amúgy is mindig is érdekelt, de térjünk át egy kicsit magyarosabb vonatkoztatásokra.


A reformáció ünnepe


Hogy mi? Van ilyen? Igen, bizony van. Nem csak Halloween, meg ilyenek. 
Ha azt mondom, hogy Martin Luther, az úgy valamit megmozgat? Sok amerikai filmben előfordul ez a név. Na, mármost Martin Luther, magyarosan Luher Márton 1517. október 31-én kifüggesztette 95 pontos tételét a Wittenbergi vártemplom kapujára, amiből is később megszületett az evangélikus vallás, amiből később megszületett a református is. 
Igen, szerintem elég szomorú, hogy sok magyar ember, akik ugyan nem hívők, de meg vannak keresztelve, nem tudják a saját felekezetükről, hogy mégis hogyan alakult, de persze ha megkérdezek egy velem egyidős tinilányt, hogy hogyan alakult a One Direction száz százalék, hogy valami halvány sejtése lesz róla. 


Lehet, hogy a vallás nem játszik olyan nagy szerepet az életünkben, de könyörgöm, a halloween is csak egy amcsi futó-ünnep, kérek mindenkit, aki elolvassa, hogy egy kicsit kulturálódjunk már.
Lehet, hogy nem vagytok vele tisztában, de mire elértünk idáig, a vallásunk nagyon sokat fejlődött. Sokkal modernebb a felfogás, a szabályok betartása is laza keretek között mozog, és habár nem a legérdekesebb sokszor, de egy vasárnapi istentisztelet olyankor nagyon jó tanácsokat adhat számunkra az életben.


Ebben a cikkben nem volt célom egyik ünnepnek se a lealacsonyítása, se a népszerűsítése, csupán szerettem volna elmondani ezekről az ünnepekről a véleményem, és tájékoztatást adni számotokra, hogy igen, van ilyen a világon.


Ti mit szoktatok halloweenkor csinálni? 
Mennyire voltatok tisztában a reformáció ünnepével? 
Mi a véleményetek a két ünnepről?


You May Also Like

0 megjegyzés